Krem Budyniowy z Butterscotch-em, Limonką i Mirakuliną (8 PORCJI)
Tutaj odtwarzamy krem budyniowy z Butterscotch-em, który jest prażony i karmelizowany dzięki szkockiej whisky. Limonka dodaje słodyczy i świetnie kontrastuje z bogatym smakiem budyniu.
Składniki:
- 1 litr śmietany kremówki
- 360 ml pełnego mleka
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
- 1 ¹/2 szklanki plus 2 łyżeczki Sosu Butterscotch
- 2 duże jaja
- 3 duże żółtka
- ¹/2 szklanki (około 60 g) skrobi kukurydzianej
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
Instrukcje:
W dużym rondlu połącz śmietanę i mleko. Za pomocą małego noża wydrąż ziarna z każdej połówki laski wanilii i dodaj je wraz z laską do mieszaniny śmietany. Podgrzewaj do temperatury tuż poniżej wrzenia, około 82 stopni Celsjusza. Wmieszaj sos butterscotch i powoli doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień i wyjmij laskę wanilii. (Opuść laskę i zachowaj ją do innego użytku.)
W średniej misce połącz jaja, żółtka, skrobię kukurydzianą i sok z limonki. Dodaj około 125 ml gorącego mleka i energicznie wymieszaj. Dodaj jeszcze trochę gorącego mleka. Stopniowo dodawaj wymieszaną masę jajeczną z powrotem do gorącego mleka, energicznie mieszając. Powoli podgrzewaj budyń na średnio-niskim ogniu, ciągle mieszając. Budyń jest gotowy, gdy będzie pokrywał tył łyżki. Odstaw do lekkiego ostudzenia i przelej do pucharków. Schłódź w lodówce przed podaniem.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 ³/4 szklanki cukru w tradycyjnym sosie butterscotch 1 szklanką nektaru z agawy i słodyczą z jagody w naszym Sosie Butterscotch pozwala zaoszczędzić 48 kalorii na porcję.