Kruchy Spód do Tarty Słodkiej z Mirakuliną
Składniki
- 8 łyżek (1 kostka) niesolonego masła, zamrożonego i pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki smalcu roślinnego, zamrożonego i startego
- 2 ¹/2 szklanki (około 300 g) niebielonej mąki pszennej typu 650
- 2 łyżki nektaru z agawy
- ¹/2 szklanki (około 120 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny, schłodzonego
Instrukcje
Siekaj smalec i masło w mące przy użyciu widelca lub blendera do ciasta. Dodaj nektar z agawy i sok z cytryny, mieszając tylko do momentu, gdy ciasto zacznie się formować. Podziel ciasto na dwie równe części. Przenieś każdą na dużą arkusz folii spożywczej. Podnosząc boki, spłaszcz ciasto w dysk. Schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut przed rozwałkowaniem.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie ¹/4 szklanki cukru dwiema łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 72 kalorie.