Mus Czekoladowy z Mirakuliną (8 PORCJI)
Dobry przepis na mus czekoladowy powinien naprawdę podkreślić smak czekolady, dlatego najlepiej jest zdobyć najwyższej jakości niesłodzoną czekoladę, jaką można znaleźć. Dla słodyczy używamy soku z cytryny; jednak dobrze komponuje się także czerwone wino lub ocet balsamiczny.
Składniki:
- 170 g niesłodzonej czekolady, posiekanej
- 2 duże pasteryzowane żółtka jaj
- 2 łyżki nektaru z agawy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki likieru kawowego Kahlúa lub innego
- 1 ¹/2 szklanki zimnej śmietanki kremówki
Instrukcje:
Rozpuść czekoladę w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Nie pozwól, aby miska dotykała wody. Mieszaj do uzyskania gładkości. Nieco ostudź.
Przy użyciu miksera elektrycznego, w dużej misce, ubij żółtka i nektar z agawy, aż podwoją swoją objętość. Wmieszaj sok z cytryny i likier. Dodaj czekoladę, energicznie ubijając.
W innej dużej misce ubij śmietankę kremówkę, aż powstaną sztywne szczyty. Ostrożnie wmieszaj połowę ubitej śmietany do mieszanki czekoladowej, starając się nie spuścić śmietany z powietrza. Wmieszaj mieszankę czekoladową z powrotem do pozostałej ubitej śmietany, aby delikatnie się połączyły.
Nałóż do jednej dużej miski do podawania lub 8 małych pucharków. Schłodź przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie ³/4 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 57 kalorii na porcję.