Szarlotka z Kardamonem i Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Brzoskwinie i kardamon są dobrymi kompanami — kwaskowate i pikantne. Mirakulina działa doskonałe z kwaśnością jabłek, eliminując potrzebę dodawania cukru.

Składniki

  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej, oraz więcej do wałkowania ciasta
  • 1 przepis na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej
  • 6 kwaskowatych jabłek (takich jak Granny Smith, Jonathan, Jonagold, lub McIntosh)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki niesolonego masła, pokrojonego w ¹/4-calowe kostki

Instrukcje

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj jedno ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Drugi krążek rozwałkuj nieco większy. Umieść mniejszy krążek w 9-calowej formie do tarty i delikatnie go dociśnij. Nakłuj widelcem, co około 5 cm.

Obierz, wydrąż i pokrój jabłka do dużej miski. Dodaj cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, 2 łyżki mąki oraz połowę kawałków masła. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć jabłka przyprawami. Przełóż do spodu ciasta. Posyp resztą kawałków masła.

Przykryj górną warstwą ciasta. Zapiecz i uformuj brzegi za pomocą widelca lub palców. W górnej warstwie ciasta zrób otwory wentylacyjne.

Piecz przez 45 do 55 minut, aż ciasto będzie złociste. Po 30 minutach, jeśli brzegi ciasta zaczną brązowieć, przykryj je folią na resztę czasu pieczenia.

Pozwól ciastu ostygnąć przed krojeniem. Przechowuj w lodówce przykryte folią.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 2 ¹/8 szklanki cukru w nadzieniu słodyczą z jagody, plus ¹/4 szklanki cukru z Kruchego Spodu do Tarty Słodkiej dwoma łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 213 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland