Placek Truskawkowy z Kruchym Spodem (8 PORCJI)
Dzięki Mirakulinie, truskawki zyskują dodatkową intensywną słodkość. Tutaj dodajemy lekką kwasowość soku z grejpfruta, aby pozwolić smakowi truskawek przebić się, nie przytłaczając ich zbyt dużą kwasową słodyczą.
Składniki:
- 3 ³/4 szklanki (ok. 470 g) mąki pszennej niebielonej uniwersalnej, plus dodatkowo do wałkowania ciasta
- ¹/2 przepisu na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej
- ¹/4 szklanki plus 2 łyżki (ok. 90 ml) nektaru z agawy
- 6 łyżek (ok. 85 g) niesolonego masła, zmiękczonego
- 2 bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- ¹/3 szklanki (ok. 80 ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¹/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¹/2 łyżeczki soli koszernej
- 1 szklanka (ok. 150 g) świeżych truskawek
- 10 łyżek plus 2 łyżeczki (ok. 165 g) niesolonego masła, pokrojonego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Instrukcje:
Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść krążek w 9-calowej formie do tarty i delikatnie go dociśnij. Uformuj brzeg za pomocą palców lub widelca.
W dużej misce wymieszaj ¹/4 szklanki nektaru z agawy i zmiękczone masło do połączenia. Dodaj jajka pojedynczo, mieszając po każdym dodaniu aż do połączenia. Wmieszaj wanilię, skórkę z cytryny i sok z grejpfruta.
W osobnej misce wymieszaj 1 ¹/4 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wmieszaj do mieszanki jajecznej. Pokrój truskawki na ćwiartki i wmieszaj do nadzienia. Przelej do spodu tarty.
W malakserze połącz pozostałe 2 ¹/2 szklanki mąki i cynamon. Dodaj pozostałe 2 łyżki nektaru z agawy i pokrojone masło. Pulsuj, aż masło będzie wielkości groszku, a mieszanka będzie krucha. Posyp wierzch placek. Zamroź placek na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Piecz placek przez 30 minut lub aż brzegi będą złotobrązowe.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie 1 szklanki cukru z nadzienia i kruszonki 6 łyżkami nektaru z agawy oraz słodyczą z jagody, a także zastąpienie 2 łyżek cukru z Kruchego Spodu do Tarty słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 55 kalorii na porcję.