Placek Truskawkowy z Kruchym Spodem (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Dzięki Mirakulinie, truskawki zyskują dodatkową intensywną słodkość. Tutaj dodajemy lekką kwasowość soku z grejpfruta, aby pozwolić smakowi truskawek przebić się, nie przytłaczając ich zbyt dużą kwasową słodyczą.

Składniki:

  • 3 ³/4 szklanki (ok. 470 g) mąki pszennej niebielonej uniwersalnej, plus dodatkowo do wałkowania ciasta
  • ¹/2 przepisu na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej
  • ¹/4 szklanki plus 2 łyżki (ok. 90 ml) nektaru z agawy
  • 6 łyżek (ok. 85 g) niesolonego masła, zmiękczonego
  • 2 bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ¹/3 szklanki (ok. 80 ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¹/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¹/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 szklanka (ok. 150 g) świeżych truskawek
  • 10 łyżek plus 2 łyżeczki (ok. 165 g) niesolonego masła, pokrojonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Instrukcje:

Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść krążek w 9-calowej formie do tarty i delikatnie go dociśnij. Uformuj brzeg za pomocą palców lub widelca.

W dużej misce wymieszaj ¹/4 szklanki nektaru z agawy i zmiękczone masło do połączenia. Dodaj jajka pojedynczo, mieszając po każdym dodaniu aż do połączenia. Wmieszaj wanilię, skórkę z cytryny i sok z grejpfruta.

W osobnej misce wymieszaj 1 ¹/4 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wmieszaj do mieszanki jajecznej. Pokrój truskawki na ćwiartki i wmieszaj do nadzienia. Przelej do spodu tarty.

W malakserze połącz pozostałe 2 ¹/2 szklanki mąki i cynamon. Dodaj pozostałe 2 łyżki nektaru z agawy i pokrojone masło. Pulsuj, aż masło będzie wielkości groszku, a mieszanka będzie krucha. Posyp wierzch placek. Zamroź placek na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Piecz placek przez 30 minut lub aż brzegi będą złotobrązowe.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 szklanki cukru z nadzienia i kruszonki 6 łyżkami nektaru z agawy oraz słodyczą z jagody, a także zastąpienie 2 łyżek cukru z Kruchego Spodu do Tarty słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 55 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland