Tarta Cytrynowa z Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Uwielbiam ten przepis za jego prostotę. Cytryny są jednymi z najlepszych produktów do spożywania z Mirakuliną, a ten przepis wykorzystuje fakt, że smakują jak lemoniada.

Składniki:

  • Mąka, do wałkowania ciasta
  • ¹/2 przepisu na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej
  • 5 dużych jaj
  • ³/4 szklanki (ok. 180 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Otarta skórka z 3 cytryn
  • 1 szklanka (ok. 240 ml) nektaru z agawy
  • Szczypta soli
  • 12 łyżek (ok. 170 g) niesolonego masła, pokrojonego na łyżki

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem, co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony. Pozwól skorupie ostygnąć, przygotowując nadzienie.

W średnim rondlu ubij razem jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny, nektar z agawy i sól. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa będzie gęsta i będzie pokrywać tył łyżki. Zdejmij z ognia i dodaj masło, kilka kawałków na raz, mieszając aż do całkowitego połączenia.

Wlej masę do formy. Piecz przez 15 minut. Pozwól ostygnąć przed krojeniem.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru z nadzienia 1 szklanką nektaru z agawy oraz słodyczą z jagody, a także zastąpienie ¹/4 szklanki cukru z Kruchego Spodu do Tarty 1 łyżką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 29 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland