Tarta Cytrynowa z Mirakuliną (8 PORCJI)
Uwielbiam ten przepis za jego prostotę. Cytryny są jednymi z najlepszych produktów do spożywania z Mirakuliną, a ten przepis wykorzystuje fakt, że smakują jak lemoniada.
Składniki:
- Mąka, do wałkowania ciasta
- ¹/2 przepisu na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej
- 5 dużych jaj
- ³/4 szklanki (ok. 180 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Otarta skórka z 3 cytryn
- 1 szklanka (ok. 240 ml) nektaru z agawy
- Szczypta soli
- 12 łyżek (ok. 170 g) niesolonego masła, pokrojonego na łyżki
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem, co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony. Pozwól skorupie ostygnąć, przygotowując nadzienie.
W średnim rondlu ubij razem jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny, nektar z agawy i sól. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa będzie gęsta i będzie pokrywać tył łyżki. Zdejmij z ognia i dodaj masło, kilka kawałków na raz, mieszając aż do całkowitego połączenia.
Wlej masę do formy. Piecz przez 15 minut. Pozwól ostygnąć przed krojeniem.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru z nadzienia 1 szklanką nektaru z agawy oraz słodyczą z jagody, a także zastąpienie ¹/4 szklanki cukru z Kruchego Spodu do Tarty 1 łyżką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 29 kalorii na porcję.