Ciasto z Bezą i Limonką i Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Tutaj używamy limonek (Key lime) do nadania odpowiedniej słodyczy i smaku temu klasycznemu deserowi. Uwielbiam to z dobrym kieliszkiem chenin blanc, który w połączeniu z Mirakuliną będzie smakować jak Sauternes (wyszukane wino deserowe), więc oszczędzasz 1500 kalorii na deserze, a ta liczba jest jeszcze wyższa, gdy sparujesz go z Chenin blanc zamiast z Sauternes.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej, i więcej do wałkowania ciasta
  • ¹/2 przepisu na Słodki Kruchy Spód
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonek
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 duże białka jaj
  • ¹/4 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
  • Szczypta soli
  • ¹/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • Plasterki limonki do dekoracji

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Na lekko pomączonej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Usuń papier i obciążenie, a następnie piecz kolejne 5 minut. Pozwól skorupie ostygnąć podczas przygotowywania nadzienia.

W małym rondelku połącz sok z limonki, 2 łyżki miodu i skrobię kukurydzianą. Gotuj na małym ogniu aż masa stanie się przejrzysta, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.

W dużej misce ubij białka jaj, winian potasu i sól aż powstanie piana. Dodaj wanilię. Stopniowo dodawaj pozostałe 3 łyżki miodu i 2 łyżki mąki, ciągle ubijając, aż powstaną miękkie szczyty. Stopniowo wlewaj mieszankę z limonki, ubijając aż masa będzie sztywna. Wylej do przygotowanego spodu i rozprowadź aż do krawędzi. Udekoruj plasterkami limonki.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru z nadzienia 5 łyżkami miodu oraz słodyczą z jagody, a także zastąpienie 2 łyżek cukru z Kruchego Spodu do Tarty 1 łyżką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 157 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland