Ciasto Dyniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Dynie są naturalnie słodkie. Jednak potrzebują lekkiego boostu słodyczy, dlatego dodajemy tutaj sok z cytryny, aby stworzyć właściwą równowagę.

Składniki:

  • Mąka, do wałkowania ciasta
  • ¹/2 przepisu na Słodki Kruchy Spód
  • 4 saszetki (po około 6 g każda) niearomatyzowanego żelatyny w proszku
  • 2 szklanki (około 450 g) puree z dyni 100% bez dodatków
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) śmietany kremówki
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
  • 2 łyżki (około 30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¹/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 duże jaja
  • 1 duży żółtko jaja
  • ¹/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¹/4 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej
  • ¹/4 łyżeczki mielonych goździków
  • ¹/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Zdejmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Usuń papier i obciążenie. Pozwól skorupie ostygnąć podczas przygotowywania nadzienia.

W średniej misce posyp żelatynę na 2 łyżki (około 30 ml) wody, aby napęczniała.

Wymieszaj puree z dyni, śmietanę kremówkę, nektar z agawy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, jaja i żółtko jaja aż do połączenia. Wmieszaj sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i żelatynę. Wlej do uprzednio upieczonego spodu i piecz przez 10 do 15 minut aż do uzyskania złotego koloru i ścięcia. Przechowuj w lodówce przykryte folią.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru z nadzienia ¹/2 szklanką nektaru z agawy i słodyczą z jagody, a także zastąpienie ¹/4 szklanki cukru z Słodkiego Kruchego Spodu 1 łyżką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 137 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland