Ciasto Dyniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)
Dynie są naturalnie słodkie. Jednak potrzebują lekkiego boostu słodyczy, dlatego dodajemy tutaj sok z cytryny, aby stworzyć właściwą równowagę.
Składniki:
- Mąka, do wałkowania ciasta
- ¹/2 przepisu na Słodki Kruchy Spód
- 4 saszetki (po około 6 g każda) niearomatyzowanego żelatyny w proszku
- 2 szklanki (około 450 g) puree z dyni 100% bez dodatków
- ¹/2 szklanki (około 120 ml) śmietany kremówki
- ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
- 2 łyżki (około 30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¹/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 duże jaja
- 1 duży żółtko jaja
- ¹/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¹/4 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej
- ¹/4 łyżeczki mielonych goździków
- ¹/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Zdejmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Usuń papier i obciążenie. Pozwól skorupie ostygnąć podczas przygotowywania nadzienia.
W średniej misce posyp żelatynę na 2 łyżki (około 30 ml) wody, aby napęczniała.
Wymieszaj puree z dyni, śmietanę kremówkę, nektar z agawy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, jaja i żółtko jaja aż do połączenia. Wmieszaj sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i żelatynę. Wlej do uprzednio upieczonego spodu i piecz przez 10 do 15 minut aż do uzyskania złotego koloru i ścięcia. Przechowuj w lodówce przykryte folią.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 2 szklanek cukru z nadzienia ¹/2 szklanką nektaru z agawy i słodyczą z jagody, a także zastąpienie ¹/4 szklanki cukru z Słodkiego Kruchego Spodu 1 łyżką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 137 kalorii na porcję.